Marketing Woordenboek

X-default

Wat is x-default?

De x-default is een waarde die je kunt gebruiken in een hreflang tag op je website om aan te geven welke versie van een pagina moet worden getoond aan gebruikers wanneer hun taal- of regio-instelling niet overeenkomt met de beschikbare versies van je site. Hreflang-tags helpen zoekmachines om te bepalen welke taal- of regionale versie van een pagina aan gebruikers moet worden getoond op basis van hun locatie en voorkeuren. De x-default waarde fungeert als een soort vangnet, waardoor je ervoor zorgt dat bezoekers altijd een relevante versie van je website te zien krijgen, zelfs als er geen exacte match is.

De x-default is vooral nuttig voor websites die meerdere talen en regio’s ondersteunen. Stel dat je een website hebt met verschillende taalversies, zoals Engels voor de VS, Engels voor het VK en Spaans voor Spanje. Als een gebruiker uit een land komt waarvoor je geen specifieke versie hebt, bijvoorbeeld Frankrijk, zorgt de x-default ervoor dat er toch een geschikte pagina wordt getoond, zoals de algemene Engelse versie van je site. Dit voorkomt dat de gebruiker op een foutpagina terechtkomt of een minder relevante versie van je website ziet.

In de praktijk is het gebruik van de x-default belangrijk voor SEO, vooral voor websites die in meerdere talen beschikbaar zijn. Een best practice is om de x-default in te stellen op de pagina die het meest geschikt is voor een wereldwijd publiek, zoals de Engelse versie van je site als dat de meest universele optie is. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie van je site te tonen aan gebruikers, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere posities in de zoekresultaten. Door hreflang tags correct te implementeren in combinatie met de x-default, zorg je ervoor dat je meertalige website optimaal presteert en aansluit bij de behoeften van gebruikers over de hele wereld.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!