Marketing Woordenboek

Keyword match types

Wat zijn keyword match types?

Keyword match types zijn instellingen binnen Google Ads die bepalen hoe nauwkeurig de zoekwoorden die je kiest, moeten overeenkomen met de termen die mensen in de zoekmachine invoeren. Deze match types helpen je om te controleren wie je advertenties te zien krijgt, waardoor je gerichter kunt adverteren en je budget effectiever kunt inzetten. Er zijn vier hoofdtypen keyword match types: breed zoeken, aangepast breed zoeken, woordgroep en exact zoeken. Elk type biedt een verschillende mate van controle over hoe je zoekwoorden worden gematcht met zoekopdrachten.

Breed zoeken (Broad Match): Dit is de standaard instelling voor zoekwoorden in Google Ads. Bij breed zoeken wordt je advertentie weergegeven voor zoekopdrachten die niet alleen je exacte zoekwoord bevatten, maar ook synoniemen, gerelateerde zoektermen en andere variaties. Dit type match biedt de grootste bereik, maar kan ook betekenen dat je advertenties worden getoond aan een breder publiek, wat niet altijd even relevant is.

Aangepast breed zoeken (Broad Match Modifier): Dit type geeft je meer controle dan breed zoeken. Je kunt plustekens (+) toevoegen voor de woorden die absoluut in de zoekopdracht moeten voorkomen. Hierdoor worden alleen zoekopdrachten getarget die deze specifieke woorden bevatten, maar er is nog steeds ruimte voor variaties en andere woorden rondom de termen.

Woordgroep (Phrase Match): Met deze optie wordt je advertentie alleen weergegeven voor zoekopdrachten die de exacte woordgroep bevatten in de door jou opgegeven volgorde, hoewel er woorden vóór of na de woordgroep kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld, als je zoekwoord “rode schoenen kopen” is, kan je advertentie worden getoond bij zoekopdrachten zoals “goedkope rode schoenen kopen” of “rode schoenen kopen online”.

Exact zoeken (Exact Match): Dit is de meest specifieke optie. Je advertentie wordt alleen weergegeven als iemand precies het zoekwoord of een zeer nauwe variant daarvan invoert. Dit geeft je de grootste controle, maar beperkt ook het bereik van je advertentie. Exact match is ideaal als je zeker wilt zijn dat je advertentie alleen aan mensen wordt getoond die specifiek naar je product of dienst zoeken.

In de praktijk is het belangrijk om de juiste mix van keyword match types te gebruiken om je SEA-campagnes (Search Engine Advertising) te optimaliseren. Een best practice is om te beginnen met een combinatie van aangepast breed zoeken en woordgroep om een goed bereik te behouden, terwijl je nog steeds enige controle hebt over de relevantie van de zoekopdrachten. Vervolgens kun je, op basis van de prestaties van je campagnes, bepaalde zoekwoorden verfijnen naar exact match voor nog meer precisie, of uitbreiden naar breed zoeken om je bereik te vergroten. Door slim gebruik te maken van keyword match types, kun je je advertenties effectiever richten op de juiste doelgroep, wat leidt tot betere prestaties en een hoger rendement op je advertentie-uitgaven.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!