Marketing Woordenboek

Smart bidding (google)

Wat is smart bidding?

Smart Bidding is een geautomatiseerde biedstrategie van Google die gebruik maakt van machine learning om je SEA-campagnes (Search Engine Advertising) te optimaliseren. Het doel van Smart Bidding is om je advertenties op het juiste moment en aan de juiste mensen te tonen, zodat je je advertentiebudget zo efficiënt mogelijk kunt inzetten. In plaats van handmatig biedingen aan te passen, laat je Google het zware werk doen door biedingen automatisch aan te passen op basis van de kans dat een klik resulteert in een gewenste actie, zoals een aankoop of inschrijving.

De kracht van Smart Bidding ligt in het feit dat het rekening houdt met een breed scala aan signalen in real-time. Denk hierbij aan de locatie van de gebruiker, het apparaat dat hij of zij gebruikt, het tijdstip van de dag, en zelfs eerdere interacties met je website. Door al deze factoren te analyseren, kan Google nauwkeuriger bepalen hoeveel je moet bieden om de gewenste resultaten te behalen. Dit zorgt ervoor dat je campagnes efficiënter worden en je meer uit je budget kunt halen, zonder dat je constant handmatig biedingen hoeft aan te passen.

In de praktijk is Smart Bidding bijzonder nuttig voor adverteerders die duidelijke doelen hebben voor hun campagnes, zoals het maximaliseren van conversies of het behalen van een specifieke return on ad spend (ROAS). Een best practice is om Smart Bidding in te zetten in combinatie met duidelijke campagnedoelen en voldoende historische data, zodat het algoritme van Google goed kan leren en optimaliseren. Ook is het belangrijk om je resultaten regelmatig te evalueren en je instellingen aan te passen op basis van de prestaties. Door Smart Bidding effectief te gebruiken, kun je je SEA-campagnes optimaliseren en betere resultaten behalen zonder voortdurend handmatig in te grijpen.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!