Marketing Woordenboek

Demand generation

Wat is demand generation?

Demand generation, vaak afgekort als demand gen, is een marketingstrategie die gericht is op het creëren van bewustzijn en interesse voor een product of dienst bij potentiële klanten. In tegenstelling tot leadgeneratie, dat zich richt op het verzamelen van contactgegevens van geïnteresseerde prospects, draait demand gen om het opbouwen van merkherkenning en het stimuleren van vraag zonder direct te proberen iets te verkopen. Het doel is om potentiële klanten op de hoogte te brengen van jouw merk en producten, zodat zij, wanneer ze klaar zijn om een aankoop te doen, jouw bedrijf in overweging nemen.

Een belangrijk aspect van demand gen is het gebruik van educatieve en waardevolle content om potentiële klanten te informeren en te betrekken, zelfs als ze nog niet klaar zijn om te kopen. Dit kan variëren van blogposts en webinars tot sociale media-campagnes en e-mailnieuwsbrieven. Het gaat erom een sterke relatie op te bouwen met je publiek door hen te helpen met nuttige informatie, waardoor ze je merk gaan vertrouwen en overwegen wanneer ze klaar zijn om een aankoopbeslissing te nemen.

In de praktijk wordt demand gen vaak geïntegreerd met SEA (Search Engine Advertising) om een breder publiek te bereiken en hen kennis te laten maken met je merk. Een best practice is om gebruik te maken van verschillende marketingkanalen om je boodschap consistent en effectief over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van advertenties die zijn gericht op algemene zoekwoorden om bewustzijn te creëren, terwijl je ook gerichte inhoud biedt via sociale media en e-mailcampagnes. Het doel is om vraag te creëren en prospects door de marketingfunnel te leiden, zodat ze uiteindelijk overgaan tot conversie wanneer ze er klaar voor zijn. Dit alles draagt bij aan een sterker merk en een grotere marktaanwezigheid.​

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!