Marketing Woordenboek

Anker tekst

Wat is een anker tekst?

Ankertekst is de klikbare tekst in een hyperlink die mensen zien en waarop ze kunnen klikken om naar een andere webpagina te gaan. Deze tekst is meestal blauw en onderstreept, en het is het deel van de link dat je in een artikel, blog of webpagina tegenkomt. Bijvoorbeeld, in de zin “Lees hier meer over SEO,” is “hier” de ankertekst die de gebruiker naar een andere pagina leidt wanneer erop wordt geklikt. De ankertekst geeft zowel gebruikers als zoekmachines een idee van wat ze kunnen verwachten op de pagina waar de link naar verwijst.

De keuze van ankertekst is belangrijk, omdat het zoekmachines helpt om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Als de ankertekst bijvoorbeeld het woord “schoenen” bevat, begrijpt de zoekmachine dat de pagina waarschijnlijk informatie over schoenen bevat. Dit kan de relevantie van de gelinkte pagina in zoekresultaten verbeteren, vooral als de ankertekst nauw verwant is aan de zoekwoorden waarvoor de pagina geoptimaliseerd is. Daarom wordt ankertekst vaak zorgvuldig gekozen om de vindbaarheid van een pagina te versterken.

In de praktijk wordt ankertekst op verschillende manieren gebruikt, afhankelijk van het doel. Bij interne links, die verschillende pagina’s binnen dezelfde website met elkaar verbinden, helpt een goed gekozen ankertekst om de gebruikerservaring te verbeteren en linkjuice effectief door te geven. Voor backlinks, dus links van andere websites naar jouw site, kan de ankertekst bijdragen aan de SEO van je pagina als deze relevante zoekwoorden bevat. Een best practice is om ankerteksten natuurlijk en beschrijvend te houden, in plaats van te proberen ze vol te proppen met zoekwoorden. Variatie is ook belangrijk; het herhaaldelijk gebruiken van exact dezelfde ankertekst kan er onnatuurlijk uitzien voor zoekmachines en kan zelfs nadelig zijn. Door ankertekst strategisch in te zetten, kun je de zichtbaarheid van je website verbeteren en zorgen voor een betere navigatie en gebruikservaring.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!