Marketing Woordenboek

Conversie attributie

Wat is conversie attributie?

Conversie attributie is het proces waarbij je probeert te achterhalen welke marketingkanalen en -activiteiten hebben bijgedragen aan een conversie, zoals een aankoop, aanmelding of ander gewenst doel op je website. Stel je voor dat iemand een product op je website koopt na het zien van een advertentie op Facebook, een nieuwsbrief en een zoekopdracht op Google. Conversie attributie helpt je te bepalen welke van deze kanalen het meest heeft bijgedragen aan de uiteindelijke aankoop. Het is als het ontrafelen van de route die een klant heeft afgelegd voordat hij tot een beslissing kwam.

Er zijn verschillende modellen voor conversie attributie, waaronder event-based en session-based modellen. Een event-based model kijkt naar individuele interacties of gebeurtenissen (events) binnen een sessie, zoals het klikken op een advertentie of het bekijken van een productpagina. Dit model kent waarde toe aan elke gebeurtenis die heeft bijgedragen aan de uiteindelijke conversie. Het is nuttig om precies te begrijpen welke specifieke acties gebruikers ondernemen die hen dichter bij een aankoop brengen. Aan de andere kant heb je het session-based model, dat zich richt op de gehele sessie als een enkel geheel. In plaats van elke afzonderlijke interactie te analyseren, bekijkt dit model welke sessie uiteindelijk heeft geleid tot de conversie, ongeacht de individuele gebeurtenissen binnen die sessie. Dit is handig om te zien welk kanaal of welke bron verantwoordelijk was voor het aantrekken van de gebruiker in de sessie waarin de conversie plaatsvond.

In de praktijk wordt conversie attributie vaak toegepast met behulp van tools zoals Google Analytics, die kunnen bijhouden welke marketingkanalen betrokken waren bij een conversie en hoe deze bijdragen aan het succes van je campagnes. Een best practice is om een attributiemodel te kiezen dat past bij je bedrijfsdoelen en je marketingstrategie. Als je bijvoorbeeld wilt weten welk specifiek gedrag binnen een sessie leidt tot een conversie, kan een event-based model nuttig zijn. Voor een meer holistisch overzicht van welke kanalen het meeste verkeer en conversies genereren, is een session-based model geschikt. Het belangrijkste is om te begrijpen dat niet elk kanaal op zichzelf staat; vaak werken ze samen om een klant te overtuigen. Door conversie attributie goed toe te passen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over waar je marketingbudget naartoe gaat en welke kanalen het meest effectief zijn in het bereiken van je doelstellingen.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!