Marketing Woordenboek

Meta title

Wat is een meta title (title tag)?

Een meta title, ook wel bekend als de title tag, is de tekst die bovenaan een browser tabblad verschijnt wanneer je een webpagina bezoekt, en die vaak wordt weergegeven als de klikbare kop in zoekmachine resultaten (SERPs). Het is een van de eerste dingen die mensen zien als ze je website tegenkomen via een zoekopdracht op Google. De meta title geeft zoekmachines en gebruikers een kort en bondig overzicht van waar de pagina over gaat. Het is als het ware de eerste indruk die je website maakt, en daarom is het belangrijk dat deze titel zowel duidelijk als aantrekkelijk is.

De meta title speelt een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google gebruiken de meta title om te begrijpen waar je pagina over gaat, wat helpt bij het bepalen van de relevantie van je pagina voor bepaalde zoekopdrachten. Een goed geformuleerde meta title kan je positie in de zoekresultaten verbeteren, omdat het zoekmachines helpt om je content beter te categoriseren. Bovendien kan een aantrekkelijke en relevante meta title meer gebruikers aantrekken om op je link te klikken, wat weer kan leiden tot meer verkeer naar je website.

Het effectief gebruiken van meta titles gaat hand in hand met andere SEO-elementen, zoals de meta description, die een korte samenvatting van de pagina geeft. Samen vormen ze de preview die gebruikers zien in de zoekresultaten. Best practices voor het schrijven van een meta title zijn onder andere het opnemen van belangrijke zoekwoorden zonder te overdrijven, het beperken van de lengte tot ongeveer 50-60 tekens om te voorkomen dat de titel wordt afgekapt, en ervoor zorgen dat de titel aantrekkelijk is voor de lezer. Een goed geschreven meta title moet duidelijk maken waar de pagina over gaat en tegelijkertijd uitnodigen om verder te klikken. Door dit te doen, verbeter je niet alleen je zichtbaarheid in zoekmachines, maar ook je click through rate (CTR), wat weer een positief effect heeft op je algehele SEO-prestaties.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!