Marketing Woordenboek

SEO migratie

Wat is een SEO migratie?

SEO migratie is een proces dat plaatsvindt wanneer je grote veranderingen aanbrengt op je website, zoals het aanpassen van de URL-structuur, het vernieuwen van de website of het overstappen naar een nieuw platform. Deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op hoe goed je website gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Het doel van een SEO migratie is om ervoor te zorgen dat je na deze veranderingen je huidige positie in de zoekresultaten behoudt of zelfs verbetert. Dit proces vereist zorgvuldige planning en uitvoering, omdat er anders het risico bestaat dat je veel van je organisch verkeer verliest.

Een belangrijk onderdeel van SEO migratie is het goed instellen van redirects. Redirects zijn als wegwijzers die bezoekers (en zoekmachines) doorverwijzen van oude URL’s naar nieuwe. Stel je voor dat je de URL van een bepaalde pagina verandert. Zonder een redirect zouden bezoekers die de oude URL gebruiken een foutmelding krijgen, wat niet alleen frustrerend is voor hen, maar ook slecht is voor de positie in zoekmachines. Een goed opgezet redirect schema zorgt ervoor dat alle oude URL’s netjes doorverwijzen naar de nieuwe, waardoor je organisch verkeer behoudt. Dit schema helpt zoekmachines om de veranderingen op je website te begrijpen, zodat ze je nieuwe pagina’s op de juiste manier kunnen blijven weergeven in de zoekresultaten.

Tijdens een SEO migratie is het ook belangrijk om te werken in een testomgeving voordat je de veranderingen daadwerkelijk op de live website doorvoert. In deze testomgeving kun je alle wijzigingen grondig testen zonder dat ze meteen invloed hebben op de live website. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of de redirects goed werken en of de nieuwe pagina’s correct worden weergegeven in de zoekmachines. Wanneer alles goed werkt, kun je de wijzigingen met vertrouwen live zetten. Dit hele proces zorgt ervoor dat je de organische posities van je website behoudt of zelfs verbetert. Uiteindelijk draait het bij SEO migratie om het zorgvuldig begeleiden van je website door een grote verandering, zonder de waardevolle zichtbaarheid en het verkeer dat je al hebt opgebouwd te verliezen.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!