Marketing Woordenboek

Crossborder marketing

Wat is crossborder marketing?

Crossborder marketing is een strategie waarbij bedrijven hun producten of diensten in het buitenland promoten en verkopen. Het betekent letterlijk “over de grens” marketing, waarbij je je richt op klanten in andere landen dan waar je bedrijf oorspronkelijk is gevestigd. Dit kan variëren van een Nederlandse webshop die producten verkoopt aan klanten in Duitsland, tot een groot internationaal bedrijf dat zijn producten wereldwijd aanbiedt. Het doel van crossborder marketing is om nieuwe markten te betreden en zo de potentiële klantenkring en omzet te vergroten.

Bij crossborder marketing moet je rekening houden met verschillende factoren die anders zijn dan bij marketing in je eigen land. Elk land heeft zijn eigen cultuur, taal, en gewoontes, wat invloed kan hebben op hoe je producten of diensten worden ontvangen. Ook wet- en regelgeving kan per land verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, belastingen, of verzendkosten. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de markten die je wilt betreden en je marketingstrategie aan te passen aan de lokale omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je advertenties vertaalt, je website aanpast aan de lokale taal en valuta, of specifieke marketingcampagnes opzet die aansluiten bij de voorkeuren en behoeften van de mensen in dat land.

In de praktijk wordt crossborder marketing vaak gebruikt door bedrijven die willen groeien door hun aanbod beschikbaar te maken voor een breder, internationaal publiek. Dit kan zowel online als offline gebeuren, maar met de opkomst van e-commerce is online crossborder marketing steeds populairder geworden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van internationale marktplaatsen zoals Amazon of eBay, of hun eigen webshop optimaliseren voor internationale klanten door verschillende talen, valuta’s, en verzendopties aan te bieden. Ook het inzetten van gerichte advertenties via social media of Google Ads kan helpen om specifieke doelgroepen in andere landen te bereiken. Crossborder marketing biedt bedrijven de kans om hun klantenkring uit te breiden en nieuwe groeimogelijkheden te ontdekken, maar het vraagt ook om een goed begrip van de markten waarin je actief wilt zijn.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!