Marketing Woordenboek

Retargeting

Wat is retargeting en hoe werkt het?

Retargeting is een strategie binnen online marketing waarbij je advertenties opnieuw toont aan mensen die eerder interactie hebben gehad met je website of je producten, maar die geen aankoop hebben gedaan of geen andere gewenste actie hebben ondernomen. Het idee achter retargeting is om deze potentiële klanten opnieuw te bereiken met relevante advertenties, zodat ze worden herinnerd aan je product of dienst en worden aangespoord om terug te keren en de actie alsnog te voltooien. Dit kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, het invullen van een formulier of het aanvragen van meer informatie.

Retargeting werkt door het gebruik van cookies, kleine stukjes data die op de computer van de bezoeker worden opgeslagen wanneer hij of zij je website bezoekt. Deze cookies volgen het gedrag van de bezoeker, zoals welke pagina’s ze hebben bekeken of welke producten ze hebben toegevoegd aan hun winkelmandje. Op basis van deze data kunnen marketeers gerichte advertenties creëren die specifiek zijn afgestemd op deze bezoekers. Deze advertenties kunnen vervolgens worden getoond op andere websites die deel uitmaken van een advertentienetwerk, op sociale media, of in zoekmachines, waardoor de kans toeneemt dat de bezoeker terugkeert naar jouw website om de gewenste actie te voltooien.

Hoewel retargeting vaak wordt verward met remarketing, is er een klein maar belangrijk verschil. Retargeting richt zich specifiek op het tonen van advertenties aan mensen op basis van hun gedrag op je website. Het is een manier om bezoekers die je website hebben verlaten zonder te converteren, terug te halen met zeer gerichte advertenties. Remarketing daarentegen is een bredere term die ook andere vormen van hernieuwd contact omvat, zoals het sturen van gepersonaliseerde e-mails.

Een praktisch voorbeeld van retargeting is wanneer je een product bekijkt op een website, maar het niet koopt. Later zie je advertenties voor datzelfde product op andere websites of sociale media. Deze gerichte advertenties zijn bedoeld om je te herinneren aan je interesse in het product en je te verleiden om de aankoop alsnog te doen. Retargeting is een krachtige tool binnen online marketing, omdat het zich richt op mensen die al enige interesse hebben getoond in wat je aanbiedt, waardoor de kans groter is dat ze uiteindelijk zullen converteren.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!